De meest voorkomende vragen:

Kun je een allergische reactie krijgen van essentiële oliën? 
  • Dat kan, zelfs van een pinda kun je allergische reactie krijgen dus ook van een essentiële olie ook al komt dit rechtstreeks uit de natuur. Je kunt het beste een patch test uitvoeren aan de binnenkant van je elleboog als je denkt hiervoor gevoelig te zijn.
Hoe moet je essentiële oliën bewaren?
  • Je kunt ze het beste donker en koel bewaren. Citrus oliën vinden het zelfs fijn in de koelkast. Deze oliën zijn ook niet zo lang houdbaar na openen in verhouding met andere oliën. 
Hoe lang zijn essentiële oliën houdbaar?
  • Over het algemeen gaan essentiële oliën best wel even mee. Zo'n jaar of 3. Na openen gaan ze wel achteruit door de zuurstofverbinding. Citrusoliën zijn na 12 maanden meestal niet meer te gebruiken. Andere oliën gaan nog wel 2 jaar mee na openen. En daarna als ze evengoed nog heerlijk ruiken alleen in een diffuser o.i.d. gebruiken niet meer op de huid. Bewaar ze daarom koel en donker dan heb je er het meeste profijt van!
Hoeveel druppels zitten er in een flesje van 10ml?
  • Zo ongeveer 200 druppels hangt ook van de soort olie af.
Wat is fototoxisch?
  • De oliën die fofotoxisch zijn, dat zijn Citrusoliën die geperst zijn. Deze kunnen Berloque dermatitis veroorzaken als je ze hebt gebruikt op de huid en daarna de zon in gaat. Dit is een ernstige aandoening met blaren en dit komt door het stofje furocoumarine wat in Citrusoliën zit. Er bestaat ook Bergamot olie waar de furocoumarine uitgehaald is, dan heb je hier geen last van. Net zo als bij Citrusoliën die gedistilleerd zijn, deze zijn ook veilig na gebruik in de zon. Mandarijn en zoete Sinaasappel bevatten ook zeer weinig furocoumarinen. Even een opsomming: Bergamot-, Bittere sinaasappel-, Grapefruit-, Limoen en Citroenolie als ze koudgeperst zijn.
    Verder zijn Engelwortel, Komijn en Wijnruit ook essentiële oliën die fototoxisch zijn.
Kun je essentiële oliën zo op de huid aanbrengen?
  • Dat kan alleen met de volgende essentiële oliën: Lavendel, Helichrysum en Tea Tree. Verder altijd alle essentiële oliën met een draagolie verdunnen. Bijvoorbeeld met zoete amandelolie, Jojoba olie of Olijfolie. Als het maar een plantaardige olie is.
Hoeveel essentiële olie moet je gebruiken voor een massage olie b.v.?
  • Als we uitgaan van 30ml dragende olie bijvoorbeeld zoete amandelolie, dan doen wij er als aromatherapeut 1 tot 3% essentiële oliën in. Dus tot ongeveer 18 druppels. Gebruik je de olie plaatselijk en wil je er iets mee bereiken (heling, of bestrijden) dan kun je 5% gebruiken maar alleen als de persoon die het op de huid krijgt niet zwanger is, medicijnen gebruikt, zwak is van gezondheid etc. Lees hiervoor altijd goed de contra indicaties bij de olie die je gebruikt.
Kun je essentiële oliën innemen?
  • Nooit doen! Het is ook helemaal niet nodig. Bij inhalering komt het via het lymbisch systeem je lichaam binnen waar het z'n werk al doet. En bij aanbrengen op de huid komt het via de huid in de bloedbaan terecht. Met inname riskeer je beschadiging van slokdarm, maag etc. Sommige oliën zijn ook te giftig om in te nemen. Dus een dikke NEE! Ook al vinden sommige merken dat het makkelijk kan ;-).
Zijn essentiële oliën veilig voor kinderen?
  • Er zijn maar een paar oliën veilig voor kinderen. Dit zijn Lavendel, Kamille en Mandarijn. Deze altijd verdund op de huid gebruiken! Oliën als Eucalyptus zijn bijvoorbeeld gevaarlijk voor kleine kinderen, deze kunnen zelfs een ademstop geven! 
Zijn essentiële oliën veilig bij zwangerschap?
  • Er zijn veel oliën die niet veilig zijn en zelfs een abortus kunnen opwekken dus kijk altijd bij de contra indicaties bij een olie. Niet veilige oliën zijn: Anijs, Atlas ceer, Basilicum, Bijvoet, Blauwe Kamille, Bonenkruid, Ceder, Cypres, Dragon, Engelwortel, Ho-Wood, Hysop, Jeneverbes, Kamfer, Kaneel, Karwij, Kruidnagel, Citroengras, Marjolein, Mirre, NIaouli, Nootmuskaat, Oregano, Poleimunt, Scharlei, Salie, Spijk Lavendel, Rozemarijn, Thuja, Tijm, Zoete Venkel, Wijnruit en Wintergreen. De oliën die wel veilig te gebruiken zijn, daar hangt het ook weer van af welke duur de zwangerschap heeft. Er wordt afgeraden om in het 1e trimester geen essentiële oliën en absolues te gebruiken. In het 2e en 3e trimester een oplossing van 0,5 tot 1 % niet meer. 
Kun je essentiële oliën bij dieren gebruiken?
  • Dat kan, maar ga dan informeren bij een aromatherapeut die met dieren werkt of lees je goed in. Er zijn namelijk oliën die dodelijk zijn voor dieren zoals Tea Tree bij katten. Katten hebben geen enzymen om de essentiële oliën af te breken. Als je met een diffuser werkt zorg er dan voor dat het dier de ruimte kan verlaten als deze dit zou willen en ventileer goed.
Hebben essentiële oliën invloed op medicijnen?
  • Dit kan zeker, sommige werken contra op medicatie. Als je medicijnen gebruikt lees dan altijd de contra indicaties bij de essentiële oliën. Sommige kunnen ook medicatie versterken.
Hoe lang duurt het voordat een essentiële olie effect geeft?
  • Dat verschilt maar via reuk gaat via het lymbisch systeem vrijwel meteen reactie geven. Via massage duurt het ongeveer een half uur. Als je een essentiële olie voor een klacht gebruikt kan het misschien wel een week duren bij dagelijks gebruik voordat de klacht veranderd. 
Hoe lang kun je met een diffuser doen?
  • Dit hangt helemaal af van welke diffuser. De kwaliteit varieert enorm. Als je zelf de diffuser regelmatig schoonmaakt, eerst met een wattenschijfje de binnenkant daarna met een klein beetje schoonmaakazijn en water en even aanzetten dan gaat hij ook veel langer mee! En hoe vaak gebruik je hem, bij dagelijks gebruik is de diffuser waarschijnlijk ook eerder af.
Ik heb nog een flesje Rozenolie staan van de Blokker kan dit ook in de diffuser?
  • Ik zou zeggen gooi het weg, het kan nooit zo zijn dat Rozenolie bij de Blokker te koop is die niet synthetisch is. Dit is echt niet gezond om deze olie te diffusen. Dit geldt voor alle synthetische geuroliën overigens. Kijk goed wat je koopt en wat er op het flesje staat!
Hoeveel druppels essentiële olie moeten er in de diffuser gedruppeld worden?
  • Less is more, en het hangt ook van de olie af die je gebruikt. De ene olie is veel krachtiger en sterker van geur dan de andere. Gemiddeld 3 tot 6 druppels. Kijk ook hoe groot de ruimte is waar je de diffuser gebruikt. Een kleinere ruimte heeft ook minder druppels nodig.
Kun je alle essentiële oliën gebruiken in de diffuser?
  • Zeker niet! Oliën die dik en stroperig zijn bijvoorbeeld Vetiver of een absolue niet gebruiken in de diffuser. En sowieso geen geuroliën die synthetisch zijn en ongezond om in te ademen.
Wat doet een diffuser precies?
  • Een diffuser vernevelt de essentiële olie samen met waterdamp. De kracht en werking van de olie blijft, en de luchtvochtigheid  wordt ook verhoogd.