-
Ook bij essentiële oliën top, midden en basisnoten

Top, midden- en basisnoten bij essentiële oliën
Gepubliceerd op: 19-02-2025
Deze blog is geschreven door: Cora Braas
Niet alleen bij parfums heb je de topnoten, middennoten (hartnoten) en basisnoten. Maar wat doe je ermee bij de oliën?!
Allereerst uitleg over de verschillen.
- Topnoten werken snel en zijn erg vluchtig. Het zijn geuren die stimuleren, verkoelend werken, verhelderend zijn en concentratie bevorderend. Deze geuren vinden de meeste mensen fijn. Denk hierbij aan citrusvruchten en muntsoorten.
- Middennoten zijn iets minder vluchtig dan de topnoten, ze hebben invloed op de spijsvertering en stofwisseling en zijn vaak rustgevend en balancerend. Denk hierbij aan bloemen en kruiden.
- Basisnoten verdampen veel trager, als een olie met een basisnoot gemengd wordt met een midden of topnoot vertraagt het proces van verdamping voor de vluchtigere oliën! Oliën met basisnoot zijn aardend en balancerend. Zijn goed voor de ademhaling, en geven de gedachten rust. Denk hierbij aan houtsoorten en harsen.
Als je een massage olie gaat maken, dan kies je het liefste voor 3 oliën met inderdaad 1 van een basisnoot, 1 midden- en 1 topnoot. Je begint dan altijd met de olie met de basisnoot, dan de olie met de middennoot en dan pas de meest vluchtige olie met de topnoot.
Dit doe je ook als je een een eigen parfum maakt. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een glazen rollerflesje met als basis Jojoba olie.
Hier een overzicht van alle basisnoten, middennoten (hartnoten) en topnoten in een lijst.
Zoals je in het schema ziet zijn er bepaalde essentiële oliën die zowel basis- als middennoot zijn, of midden- en topnoot. Dit komt omdat ze meerdere eigenschappen hebben en neigen naar beide noten. Dus het klopt dat ze in beide kolommen staan.
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.